“Ei ole olemas superdieeti, mis kõikidele ühtviisi sobib. Nagu ei ole õigeid ja valesid toiduaineid. Iga inimene on unikaalne ning seepärast peaks ka toitumise ja dieedi puhul lähtuma just sellestsamast unikaalsusest,” tõdeb Hiina meditsiini arst Rene Bürkland. “Kui organismis läheb midagi korrast ära, annab keha sellest alati sümptomitega märku. Tavaliselt paistab see välja ka välimuses. Et mõista, mis kehas toimub, tuleb osata neid märke lugeda. Siis on võimalik üles leida tervisemure tõeline põhjus ja tegeleda sellega, mitte keskenduda üksnes taga­­järgede likvideerimisele.”

Hiina meditsiini tarkuse järgi tuleb haigus inimesele midagi õpetama. Meile on antud mõistus, et õppetund ära õppida ja probleem lahendada. Õppimise kaudu tulevad teadmised, teadmiste kaudu tarkus.

Alustame algusest

Ülekaalu põhjuste mõistmiseks tuleks kas või põgusalt teada mõne sõna tähendust. Yin (vesi, pimedus, naine, idee) ja yang (tuli, valgus, mees, teostus) on traditsioonilise Hiina meditsiini alustalaks oleva taoismi tüvimõisted. Need on kaks universumi ürgset jõudu, mis näivad esmapilgul küll vastandlikud, kuid ei püüdle konflikti, vaid hoopis tasakaalu ja koostöö poole. Terve inimese yin ja yangon tasakaalus, ent kui me pole oma eluviisi, vaimse ja füüsilise tegevuse, töö- ja puhkeaja ning toitumise puhul arvestanud pidevalt muutuvaid tingimusi – olgu siis vanus, elukeskkond, aastaajad, kliima või muu –, läheb tasakaal paigast ning kaob ka tervis käest.

Yin’i ja yang’i olemusest aitab paremini aru saada üks toitumisega seotud lihtne näide. Terav ja vürtsikas toit toob kehasse rohkelt tuld ehk yang’i, värsked puu- ja köögiviljad aga vett ehk yin'i. Toiduainete keetmine, aurutamine, praadimine ja vokkimine lisab toidule yang-energiat, muutes selle soojemaks mitte ainult temperatuurilt, vaid ka olemuselt.